вторник, 1 апреля 2014 г.

Ülesanne 6


Sotsiaalne võrgustik Odnoklassniki

www.odnoklassniki.ru (www.ok.ru) on sotsiaalvõrgustik, mille esialgne siht oli oma klassikaaslaste leidmine. Tänapäeval selles portaalis võib leida samuti oma ülikoolikaaslasi, kaastöötajaid, polgukaaslasi jne. Kasutajate arv on umbes 250 mln inimest. (1)

Igal kasutajal on oma põhifoto, mida näevad kõik teised kasutajad kui ta suhtleb nendega. Ainsaks piiranguks on see, et sellel fotol peab olema kasutaja ise. Ei tohi kasutada teiste inimeste fotosid või muid pilte, sest moderaatorid kustutavad need ära. Tavaliselt kasutajanimeks võetakse oma päris nimi, sest vastasel juhul inimese tuttavatele on raske teda leida.

Oma pealehel kasutaja alati näeb, kes tema sõpradest on võrgus ja kes ei ole. Teisi staatuseid ei eksisteeri.

Selles sotsiaalvõrgustikus erinevate suhete tüüpe ei ole. Eksisteerib ainult kaks varianti: sõber või võõras inimene. Iga sõbra kohta on võimalik näidata kas ta on sinu jaoks sugulane /parem sõber/kolleeg/ klassikaaslane/ kursusekaaslane või ajateenistusekaaslane. See grupeering võib olla kasulik oma fotode jagamisel – võib märkida kes saab vaadata sinu fotod.

Suhtlemine toimub üldiselt sõnumite abil. On võimalik ka „helistada“ ja rääkida kaamera ja mikrofoni abiga.

Rühmad tekivad üldiselt kahte moodi. Esimene liik on inimesed, kes kunagi kuskil õppisid, töötasid või puhkasid koos. Teine liik on huvirühmad, kuhu kuuluvad inimesed sarnaste hobidega. Rühmad olevad nii avatud kui suletud.

Kõige suurem rõhk on tehtud fotopiltidega jagamisele ja selleks on loodud laiad võimalused. Samuti tihti jagatakse muusikat, video, linke ja muud kasulikku infot.

2013. aastal sotsiaalvõrgustik "Odnoklassniki" oli adapteeritud erivajadustega inimestele jaoks. m.ok.ru adressil on tootmisse juurutatud spetsiaalne märgistus WAI-ARIA standardi järgi. See tegi veebilehe loetavus spetsiaalse tarkvaraga (screen-reader) inimestle kellel puudub nägemis või osalise pimedusega. Samuti veebileht oli adapteeritud, et võiks juhtida ainult klaviatuuriga ilma hiireta. See oli tehtud inimestele, kellel on motoorika probleemid. (2)



(1) http://ru.wikipedia.org/wiki/Odnoklassniki 
(2) http://corp.mail.ru/ru/press/releases/8830/

Комментариев нет:

Отправить комментарий