воскресенье, 30 марта 2014 г.

Ülesanne 4


Suurendatud ehk maskiklaviatuur 
(ingl. k. "enlarged keyboard", "suurendatud klaviatuur") – klaviatuuri eriliik, suurendatud klahvidega klaviatuur. Maskiklaviatuuri rakendatakse raskemate liikumis- ja koordinatsioonipuuete korral, kui inimesel on tavalise klaviatuuri klahvide tabamine raskendatud (näiteks spastilise tserebraalparalüüsi või lihasehaiguste puhul), ning inimised nägemispuuetega.
Klaviatuuri BigKeys LX komponeerimine peetakse standardiks. Nooltega klahvid paigaldatud rombina, et oleks lihtsam juhtida hiirega.
Sõrmistiku asetus erineb traditsioonilisest QWERTY-st. Mõte on selles, et tavaklaviatuuris kõige kasutavamad tähed on paigaldatud klaviatuuri keskel. Spetsiaalsel klaviatuuril, mis on mõeldud motoorika eripäradega inimestele, need klahvid asuvad üleval paremal nurgal.



Keyguard klaviatuurid
Inimesel, kellel on raskusi kätekoordinatsiooniga, on võimalik kasutada erinevaid abivahendeid, et trükkida seda mida vaja. Võib lausa kasutada täiesti tavalist pulka tähtede sisestamiseks. Seda omaltpoolt lihtsustab veel spetsiaalne aukudega kate (keyguard). Augud aitavad ära hoida tahtmatutest liigutustest ja halvast koordinatsioonist tulenevaid valesid klahvivajutusi, kuid kümnesõrmesüsteemi pruukiva tavakasutaja jaoks muudavad töö tublisti aeglasemaks.


Painduv klaviatuur

Need klaviatuurid olid mõeldud nagu lõbusana veekindlana vidinana, mida saab kokku rullida või voltida ning seetõttu kergesti transportida. Kuid erilaste vanemad leidsid, et need omadused on kasulikud nende laste jaoks.
Esiteks, painduv klaviatuur on lihtne asutada erinevatel pindadel  ja anda sellele iga kuju (nõgus või kumer). Painduv klaviatuur asub laual on väga tihe ja ei hakka juhuslikult liikuma.
Teiseks klaviatuur on turvaline, kasutajasõbralik, kuna painduvad klaviatuurid on pehmed ja mugavad ning laps ei saa vigastada oma sõrmed.
Kolmandaks, klaviatuur on väga õhuke ning klahvide vahemik on üsna suur. Seetõttu on lihtne lisada aukudega kate (keyguard).
Painduv klaviatuur talub iga kohtlemist. Lõhkuda selle on praktiliselt võimatu.
Klahvid ei libise, võimalik vajutada väikese jõuga.
Nt.hinnad

Allikad:

Kikkas, K. (2009). Haridustehnoloogia erivajadustega inimestele. Loengumaterjal 


Сенкевич Г. Е. (2014). Компьютер для людей с ограниченными возможностями. БХВ-Петербург. (leh. 51-56).

Комментариев нет:

Отправить комментарий