понедельник, 17 марта 2014 г.

Ülesanne 3


IT ja erivajadustega inimesed

Ühiskond on pidevalt muutub. Tänane päev pakub meile palju uusi võimalusi, millest me varem isegi ei saanud unistada. Kõige suurem saavutus on muidugi arvuti ja kõik sellega seotud võimalused. Näiteks Internet, mis võimaldab tänapäeval suhelda, otsida informatsiooni, õppida ja isegi töötada. Kõige suuremaks plussiks siin võib pidada selle võimaluse kättesaadavust, kiirust ja odavust.

Meie kaasaegses maailmaas on arvuti roll muutunud. Tänapäeval üheks arvuti funktsiooniks on abi pakkumine. Arvuti on nii öeldes õpetusprotsessi lihtsustaja ja mitmekesistaja. Siia kuuluvad nii mitmesugused arvutiga ühendatud eriseadmed kui väga lai valik erinevat õpitarkvara (nii spetsiifiliselt erivajadustega inimestele kui üldotstarbelist). Ja kolmandaks on arvuti kompensatsioonivahend. Eriti just raskete puuetega inimeste jaoks kujutab arvuti endast hindamatut abilist igat laadi eneseteostuseks. (Kikas, 2009)

Infotehnoloogia mängib suurt rolli erivajadustega inimeste jaoks, sest tänu sellele on puuetega inimesed kaasatud meie ühiskonda. Seda võib nimetada „tugitehnoloogiaks“, sest nii ka „testsugused“ inimesed saavad tunda ennast ühiskonnaliikmeteks ja üldse võrdväärseteks inimesteks.

Arvuti on kindlasti erivajadustega inimeste jaoks suureks abivahendiks, sest seda võib kasutada peaaegu igal pool. Erivajadustega inimestele ratastooliga pangaautomatis või isegi kontorites väga ebamugav, sest need ei ole hästi kohandatud. Aga praegu on võimalus kasutada internetipangad, mis on väga mugavad, multifunktsionaalsed ja alati kättesaadavad. Arvuti abil erivajadustega inimesed saavad leida endale uusi sõpru ja avada enda jaoks uue põneva maailma. Arvuti on nende jaoks suureks kommunikatsiooni- ja infovahendiks. Väga oluline pluss on see, et interneti kaudu saavad erivajadustega inimesed leida endale ka sobivat tööd, sest arvuti võib kasutada kõikjal ehk siis tööd võib teha ka kodus. Siia kuulub ka muidugi õppimisvõimalused, sest tänapäeval võivad inimesed haridust saada e-õppena, mis on ka väga oluline erivajadustega inimeste jaoks.

Lisaks kõikidele eelistele on arvutil veel üks väga oluline roll. Infotehnoloogia on kindlasti väga seotud meditsiiniga. Tänu sellele on olemas vahendid ja erinevad preparaadid, mis aitavad erivajadustega inimestele oma tervist parandada ja annavad uusi võimalusi. Seda võib nimetada rehabilitatsiooniks, kuna need vahendite eesmärk selles valdkonnas on seotud erivajadustega inimeste tervise parendamisega.

Kokkuvõtteks tahaks öelda, et infotehnoloogia mängib tõesti suurt rolli erivajadustega inimeste elus. Loodan, et tulevikus saab arvuti pakkuda puuetega inimestele veel rohkem võimalusi, et nad tunneksid ennast veel paremini meie kaasaegses infoühiskonnas.

Allikas: Kikkas, K. (2009). Haridustehnoloogia ja erivajadustega inimesed/IT ja erivajadused. http://beta.wikiversity.org/wiki/Haridustehnoloogia_ja_erivajadustega_inimesed/IT_ja_erivajadused

Комментариев нет:

Отправить комментарий